• Üdvözöljük az EASIER projektben

EASIER projektben

Az orvos- és sebészeti szakképzés egy olyan hosszútávú és kihívásokkal teli folyamat, amely átível mind a graduális- mind a posztgraduális képzési időszakon. Az általánosnak tekinthető, hagyományos tutor-gyakornok kapcsolaton alapuló képzési modell szubjektív, idő- és erőforrásigényes továbbá nem felel meg a betegbiztonsági előírásoknak. Napjaink új, strukturált képzési programjai betegmentes környezetben, objektív értékelést tesznek lehetővé.
Az emúlt években a "Technológia támogatta tanulás" (Technology Enhanced Learning - TEL) új paradigmák elterjedéséhez járul hozzá: a műtéti készségek fejlesztésében a VR szimulátorok és a pelvitrénerek, a nem-műtéti készségek fejlesztésében az e-learning rendszerek és oktató videók kerültek előtérbe. Ugyanakkor, hasznosíthatóságukról sem egységes Európai Uniós ajánlás, sem pedig a műtéti készségeket összefoglaló TEL felület nem érhető el. Továbbá kihasználtságuk inkább függ a képzőhely finanszírozási és gazdasági helyzetétől, mint a valós pedagógiai értéktől.
Az EASIER egy olyan egyedülálló összefogás, amely felsőoktatási intézmények és cégek különböző képzési módszereit és technológiáit egyesíti azért, hogy egy egységesített képzési programot valósítson meg a műtéti készségek oktatásában. Az összefogás egy innovatív, TEL-n alapuló megoldást kínál a műtéti- és nem-műtéti készségek elsajátítására. A TEL lehetőségeinek kihasználásával (virtuális valóság-VR, kiterjesztett valóság-AR és pelvitrénerek) egy olyan oktatási rendszert biztosít mind a rezidensek mind az oktatók számára, amely egyaránt lehetővé teszi a képzés tervezését és a fejlődés monitorozását is. A program egy korábban már validált ajánláson, a MISTELA projektben kidolgozott pedagógiai modellen alapul. A különböző technológiák integrálásával a felhasználók teljes mértékben hozzáférhetnek a műtéti- és nem-műtéti készségek oktatásának eredményeihez.
Az EASIER célja a sebészeti közösségek európai szintű bevonása, azért hogy egy TEL-alapú strukturált oktatási- és értékelési rendszer valósulhasson meg. Mindez segítené a szakképzés standardizálását, az oktatók mobilitását, valamint a tapasztalatcserét és a közös kutatómunkát.

Hírek a projekt fejlődésével kapcsolatban

EASIER: Technology-enhanced learning of surgical and interventional technical and nontechnical skills.

A projekt rövid ismertetése és a UPM munakcsoportja által megvalósított célkitűzések.

Sajtóközlemény (a letöltéshez kattintson ide)

New advances in Technology Enhanced Learning for Surgery in Europe

Az EASIER projektet 2018. május 30. és június 2. között mutatták be az EAES londoni kongresszusán.

Absztrakt (a letöltéshez kattintson ide)

ARCE Kongressus 2017. november, Bukarest, Románia. 2017. november 23-25.

Között Bukarestben került megrendezésre az ARCE 9. Országos Kongresszusa, amelyen Dr. Tiu elnökölt a "Train the Trainers in Surgery" szekcióban. 2017. november 23-án a "The needs of change in surgical training" című előadásában hivatkozott az EASIER projektre. Dr. Tiu 2017. november 24-én szintén elnökölt az aniSMIT "Bringing the future earlier" ülésén, amelyen a Technical Enhanced Learning (TEL) szerepéről beszélt a sebészetben.

Kapcsolódó anyagok (a letöltéshez kattintson ide)

The Need for Change in Surgical Training

kereteinbelül, Dr. Tiu az új technológiai lehetőségekről beszélt a sebészeti szakképzésben, beleértve az EASIER Programot is.

Előadás absztrakt (román nyelven) (a letöltéshez kattintson ide)

SMIT Konferencia Torino, Olaszország. 2017. november

Az SMIT kongresszusán kerültek először bemutatásra az EASIER projekt első eredményei. Dr. Clin Tiu a MEDIS képviseletében tartott vitaindító előadásában az új technológiai lehetőségekről és fejlesztésekről beszélt. Az EASIER Projekt szintén napirendre került a vezetőségi ülésen az Európai uniós Projektek és további lehetőségek részeként.

SMIT 2019 (a letöltéshez kattintson ide)

 

EASIER Projekt prezentáció és sajtóközlemény.

A EASIER projekt prezentációja és sajtóanyaga a konzorcium első online találkozóján (2017. november 14.) került bemutatásra.

Projekt prezentáció - Powerpoint formátumban (a letöltéshez kattintson ide)

Sajtóközlemény (a letöltéshez kattintson ide)