Link-uri

Află mai multe despre proeictele care au condus la EASIER

MISTELA –Minimally Invasive Surgical pedagogical model based on video Technology Enhanced Learning

MISTELA țintește să pună bazele unei inițiative comune de a dezvolta un cadru comun pentru chirurgia minim invazivă (minimally invasive surgery - MIS) la nivel UE. Evoluția rapidă a tehnologiilor MIS și a procedurilor asociate impune existența unei pregătiri inițiale și de lungă durată în chirurgie. Modelele mai vechi de tipul mentoriatului ("vezi una-fă una-învața una") trebuie să facă loc unei programe structurate pentru toate tipurile de abilități necesare (inclusiv cogniție, motot, executiv). Din păcate, nu există un consens la nivel European legat de MIS și de procesul de invățământ asociat, și decizia revine societăților naționale.

MISTELA - structura de bază pedagocică - va fi compatibilă cu toate aceste nevoi ce sunt specifice dezvoltării profesionale chirurgicale, ținta fiind mereu îmbunătățirea capacităților de MIS. În plus, acest modeld e învățământ va încuraja colaborarea și participarea oamenilor implicați în procesul de învățământ, încurajând învățământul formal, non-formal și informal. O curriculă comună de învățare MIS va putea conduce și spre o acreditare unică la standarde UE, facilitând mobilitaetea personalului medical în interiorul Uniunii.

KTS (Kheiron Training System) Project

Obiectivul principal al proiectului KTS este acela de a proiecta, dezvolta și valida un joc serios și material de sprijin pentru a oferi studenților în medicină și chirurgilor (începători) o abordare inovatoare bazată pe TIC pentru formarea competențelor psihomotorii de bază în chirurgia minim invazivă (MIS). Jocul serios KTS se va baza pe sarcinile de formare existente realizate într-o cutie de antrenament (denumită "box-trainer"), astfel încât procesul de instruire a competențelor chirurgicale va fi îmbunătățit prin TIC. Rezultatele proiectului vor fi în limba engleză și în limbile partenerilor din consorțiu pentru a adapta jocul serios la diferitele nevoi lingvistice și pentru a-și spori adresabilitatea. Prin urmare, în cadrul acestui proiect multilateral, vor fi dezvoltate conținut, servicii, pedagogii și practici inovatoare bazate pe TIC în domeniul formării competențelor psihomotorii în cadrul unei abordări UE. Acest lucru va conduce la faptul că studenții în medicină și medicii chirurgi (începători) vor beneficia de un sistem de instruire îmbunătățit prin TIC bazat pe jocuri serioase care vor elimina sistemele tradiționale de formare la locul de muncă, inclusiv învățarea deschisă și la distanță și resursele educaționale deschise. Cu proiectul KTS, studenții din domeniul medical vor avea acces mai devreme la formarea chirurgicală, iar chirurgii (începători) vor putea să se pregătească un număr mai mare de ore fără a se deplasa la centre de formare specializate, reducând astfel timpul și costurile, dar și o abordare mai flexibilă în formarea lor. În plus, vor fi depuse eforturi pentru a introduce jocul serios în curricula de formare chirurgicală.


 

Professional Profile of the Surgical Trainer: Train-the-Trainer-Curricula (SurgTTT)
Profilul Profesional al Instructorului in Chirurgie: Curriculum Train-the-Trainer (SurgTTT)
În cadrul proiectului European Erasmus "Profilul Profesional al Instructorului în Chirurgie: Curriculum Train-the-Trainer (SurgTTT)", în cooperare cu ISTT (Tehnologii Inovatoare de Instruire în Chirurgie) cu CCMIJU (Centrul de Chirurgie Minim Invazivă Jesús Usón, Cáceres / Spania), Universitatea Semmelweis (Departamentul de Cercetare și Tehnică Chirurgicală, Budapesta / Ungaria) și Fundația Medis (Asociație Medicală Națională, Câmpina / România), va fi dezvoltat și testat un profil de cerințe europene și curriculum pentru pregătirea pedagogică și didactică a chirurgilor pentru a deveni formatori chirurgicali. Profilul și curriculumul vor fi completate de o platformă multilingvă de e-learning.


Context


În timp ce studiul medicinei umane în Europa este foarte structurat și reglementat, în majoritatea țărilor nu există programe curriculare standardizate și metodologii de predare pentru formarea medicală specializată - circumstanțe care au fost criticate din ce în ce mai mult în ultimii ani. Personalul didactic din practica clinică este reprezentat, de regulă, de chirurgi experimentați care au fost selectați doar pe baza expertizei lor chirurgicale. Proiectul de cercetare anterioară iTOM a arătat că îmbunătățirea formării medicale specializate ar trebui să înceapă prin îmbunătățirea competențelor pedagogico-didactice ale chirurgului formator.